UPPSALA

2011-12-23
15:11:03

Julfest hos Röda Korsets Uppsalakrets
För ett tag sen var delar av styrelsen på svenska Röda Korsets Uppsalakrets julfest. Det bjöds på många intressanta tal och musik. Bland det roligaste under kvällen var att vi fick en chans att prata lite med Eva von Oelreich, som är ordförande för svenska Röda Korset (SRK). Hon valdes in som ordförande under Röda Korsets riksårsmöte i juni i Norrköping (SRK håller riksårsmöte hålls var tredje år, till skillnad från RKUF som har det varje år, i år i Göteborg!).

Eva, Linn, Jocke, Sofia

Eva har arbetat internationellt för Röda Korset och vi fick intrycket av en engagerad ordförande med mycket idéer och som verkligen brinner för det hon gör. Verkar vara gemensamma drag för ordföranden även inom RKUF.....

Eva är alltså ordförande för SRK på nationell nivå, inom RKUF är det Martina Anlér som har den posten, missa inte hennes blogg: http://rkuf.se/humanitetsbloggen/. Martina är ordförande i förbundsstyrelsen. Här ser du vilka som ingår i förbundsstyrelsen: http://rkuf.se/kontakt/styrelsen/.

Förutom nationella ordföranden finns det lokala ordföranden för varje krets (som det heter i SRK) och förening (som det heter i RKUF). Här i Uppsala har vi i RKUF vår otroligt drivna ordföranden Lisa Pettersson, som finns presenterad sen tidigare här på bloggen.

Med detta vill vi i styrelsen passa på att önska alla fantastiska frivlliga, medlemmar och verksamhetsledare en riktigt god jul och gott nytt år! Tack för det här året, så ses vi och fortsätter jobba för en mer human värld 2012!

2011-12-15
20:11:39

Vänner Emellan tar tillfället i akt på julavslutningen
På RKUF:s mysiga julavslutning uppmuntrades till julsångsremake och därför tog några av Vänner Emellan Fadderdelens verksamhetsledare chansen att tacka faddrarna för höstterminen!

Melodi: Hej tomtegubbar

Hej fina faddrar se på maken
vad underbara ni varit!
Hej fina faddrar se på maken
vad underbara ni varit!
En liten tid vi har er här
med mycket glädje och kärt besvär
Hej fina faddrar tack för hösten
låt oss nu er få hylla!

Till era kids ni mycket ger
de sprider ordet till många fler
Hej fina faddrar se på maken
vad underbara ni varit!

God jul önskar
Vänner Emellan Fadderdelen

2011-12-15
07:02:48

Schysst Jul - Uppsalas schysstaste julmarknad
I helgen är Rättvis handelgruppen med och anordnar Schysst Jul i Missionskyrkan på St Olofsgatan 40 mellan kl 11 och 17.

Schysst Jul är en julmarknad med fokus på mänskliga rättigheter och miljö. Tanken är att man ska kunna fira jul utan att kränka mänskliga rättigheter och inte utnyttja människor i utvecklinggsländer. Isället ämnar vi skapa julglädje där handel har använts på ett positivt vis och bidragit till att stärka producenter i utvecklingsländer. Hjälp till självhjälp.
Marknaden är anordnad av olika ideella organisationer i Uppsala som arbetar med rättvis handel, det vill säga handel som ställer krav på att arbetare inte ska diskrimineras, att de ska få organisera sig och ha fackliga rättigheter, att miljön de arbetar i inte är skadlig, att inget barnarbete har förekommit samt att producenterna får förskottsbetalning.

Genom att konsumera varor som respekterar mänskliga rättigheter så stödjer man den handel som ställer krav på att mänskliga rättigheter inte kränks och visar att man inte accepterar att människor utnyttjas i syfte att producera våra julklappar. Man kan helt enkelt rösta med plånboken och visa vägen för hur man vill att företag ska arbeta. Det är ett konkret sätt att faktiskt göra skillnad. Och i juletider när konsumtionen skjuter i höjden är rättvis handel ett viktigt alternativ för att vårt firande och vår glädje inte ska bli på andra människors bekostnad.

 

Schysst Jul anordnas nu för tredje gången och var frän början ett initiativ från två gymnasieelever som hade det som projektarbete. Förra året tog ett flertal ideella organisationer i Uppsala över marknaden, däribland Rättvis Handelgruppen. I år är vi med igen och hoppas att få sprida julglädjen i Uppsala med Uppsalas rättvisaste handlare.
Varmt välkomna är ni alla till Uppsalas schysstaste julmarknad.
Eventet finns på Facebook: https://www.facebook.com/events/184133895013328/

 


2011-12-14
19:13:32

Julavslutning!

Äntligen dags årets efterlängtade julavslutning! Rimstugan är i full gång här på träffpunkten och alla väntar spänt på prisutdelningen!


2011-12-12
21:23:06

En skön jul!

Nu har en hel höst snart börjat komma till sitt slut men än finns det lite kvar att suga ut ur den, har ju avslutningen kvar!

förSkönas halvår har varit fullt av att sy och fixa särskilt de senaste veckorna fram till 1:a advent. Det har nästan varit som en liten tomteverkstad nere på Träffpunkten under hösten. När väl julmarknaden på slottet kom hade vi fått ihop ett helt bord av bra och rättvisa klappar. Uppåt 50 rosetter, sadelskydd till alla Uppsalas cyklister (inte riktigt men nästan) plus en hel drös av flugor till finskjortan på nyårsafton låg framme till försäljning.

Det hela gav verkligen lön för mödan då vi lyckades samla ihop flera tusen kronor till Röda Korsets insatser vid Afrikas horn.

Närmast på gång för oss är julavslutningen på Träffpunkten den 14 december. Där kommer fina prylar från vårt arbete att lottas ut. Så då är det bäst att vara där och vinna en om man missade att handla 1:a advent.

Inför våren ser vi framemot mycket nytillskott med kreativa idéer och ett fortsatt härligt häng. Är det någon som är intresserad av att vara verksamhetsledare så hör gärna av er.

En skön jul till alla önskar förSköna!


2011-12-11
14:08:00

Styrelsemöte och julfika 5/12
Under det senaste styrelsemötet var det en frisk blandning av ärenden som skulle avhandlas. Vi fick ett trevligt besök från Vänner Emellans Amanda Hansson Hedblom, eller Amanda HH som hon kanske bör kallas från och med nu? Amanda (HH) berättade om verksamheten och vilka förslag som finns för att göra den ännu bättre.
Vidare berättade Joanna om den kommande julavslutningen, den 14e december, som verkar bli årets happening. Det kommer att bli gott att äta och att dricka, lite pyssel och lekar. Allt ackompanjerat till julmusik, vilket underförstått inte inkluderar "Feliz navidad", som knappast kan betraktas som en riktig julsång på grund av den totala bristen på julstämning.

Datumet för nästa års Föreningsårsmöte (FÅM) sattes också till söndagen den 26e februari kl 17.00. Vidare vill styrelsen påminna om julmarknaden i Missionskyrkan på lördagen den 17e december, kl 11-17.

Den bästa delen av styrelsemötet (om författaren får säga sin mening) var fikat. Julfika bestående av lussebullar, pepparkakor och julmust. Pepparkakorna rönte uppskattning för sin autentiska känsla, vilken endast kan uppnås med en perfekt kombination av brist på bakningserfarenhet och överflöd av glädje i hantverket. Julmusten blev kanske inte den höjdare som värden hade hoppats på, förmodligen tack vare sjuksköterskestudenten Linns kommentar om att hon "har varit på en föreläsning om plack, jag avstår" vilket satte sig i huvudet på övriga. Lussebullarna däremot var dock en stor succé, kan man misstänka att den gyllene ingrediensen kesella har med det att göra? Den enda kritiken som riktades mot bullarna var Joannas tysta men tydliga markering att lämna kvar russinen på bordet sen hon gått hem.

På det stora hela ett väldigt trevligt styrelsemöte, det sista för året. RKUF har dock inte tagit jullov riktigt ännu, med tanke på vilka grejer som väntar!

God jul önskar styrelsen genom kassören!

2011-12-08
16:40:06

Sista storträffen för i år!

 

 



Himlen hänger stjärnssvart, och snön den ligger blå, vintern är hitkommen, och terminens sista storträff närmar sig!

Den nittonde december, kl. 16.30, ska vi så mötas en sista gång för i år, på Bror Hjorts hus i Uppsala. I den store konstnärens orörda hus ska vi först gå på rundvandring för att bygga upp vår inspiration, sedan gå lös i skaparverkstaden, med allt från måleri till skulpturer. En hantverkets och konstens afton, där vår kreativitet ska få leka fritt!

Vi i Storträffen hoppas att så många som möjligt vill komma och skapa med oss, hör gärna av er på vår mail: [email protected] med frågor eller annat.

Ta hand om er i vintermörkret!

Storträffen

2011-12-02
11:32:51

Glöm inte..
..Att ni kan ställa frågor direkt här i bloggen i kommentarsfältet om det är något ni funderar över.

2011-12-01
12:09:54

Att vara ordförande
Rollen som ordförande handlar mycket om att ha en övergripande koll på hela vår förening. Många uppgifter består ju av att kunna förmedla det vi gör utåt, men också att få information utifrån och avgöra vad som är intressant att förmedla vidare in i organisationen. Det kräver att man har bra koll på vad våra verksamheter har för behov och vad de är de egentligen gör.
En stor del av uppdraget går också ut på att svara på frågor, från alla möjliga människor. Självklart måste man inte veta allting själv, men det är viktigt att veta hur man ska få tag på informationen. Ibland handlar det om specifika ekonomiska funderingar och ibland om större frågor såsom ifall vi ska engagera oss i en specifik fråga eller inte. Eller vad vi tycker om olika saker. Därför är det såklart viktigt att ha koll på Röda Korset som organisation för att våga uttala sig om vad det egentligen är vi står för och vad vi vill med vårt arbete.
Men sedan är det såklart mycket praktiskt som ska fixas också. Exempelvis skriva dagordningar och kalla till styrelsemöten, skriva verksamhetsberättelse och så ansvara för fikat nångång ibland också. Men precis som de andra uppgifterna i styrelsen är heller inte ordförandens uppgifter skrivna i sten utan anpassas efter vad resten av styrelsen vill ta på sig och inte. Det mesta går att delegera ut i större eller mindre utsträckning, förutom att ha just en övergripande koll över hela föreningen.
Jag (Lisa) blev invald i februari att sitta som ordförande i vår förening i 2 år framåt. Den tid som har gått har varit fantastiskt rolig! Det absolut bästa med mitt uppdrag är att jag har möjlighet att skryta så mycket om vår lokalförening (vilken inte är så svårt eftersom det händer så himla mycket bra grejer här) och att få höra från alla andra hur bra vi är! Jag har valt att lägga mycket tid på att jobba med och lära känna de olika verksamheterna och alltså jobbat mycket inåt föreningen. Detta har fungerat mycket bra då jag vet att resten av styrelsen har bra koll på vad vi står för och är bra på att förmedla detta utåt. Men det är alltså hur jag valt att tolka mitt ordförandeskap och det är bara ett sätt av många!
Om du själv är sugen på att bli ordförande i RKUF Uppsala är ett bra tips att först bli med i styrelsen som ledamot för att få bra koll på hur vår förening fungerar och vart vi är på väg! Några egenskaper som jag tycker är viktiga att ha som ordförande är dels att vara relativt ordningssam men framförallt att vara peppande och positiv och kunna förmedla detta till resten av föreningen så att alla förstår vilket viktigt jobb det är vi gör! Om du har frågor om uppdraget som ordförande, maila mig gärna på [email protected]!
Hoppas du vill sitta med mig i styrelsen nästa år!
Lisa

2011-12-01
10:42:29

Julavslutning!
Nu är det äntligen dags för vår julavslutning som vi i år dessutom har lagt lite extra krut på!

Mellan klockan 18-21 den 14 december på Träffpunkten kommer vi att bjuda på en stor dos av julstämning! Det kommer att serveras massa godsaker med allt från lussebullar och tomtegröt till glögg och julmust. Utöver allt ätbart så kommer det finnas möjlighet till lite julpyssel med dekoration av pepparkakshjärtan för den som vill. Om du skulle vara sent ute med julklapparna, oroa dig inte, under kvällen kommer vi att erbjuda vår fina RKUF tygkasse för endast 30 kronor istället för ordinarie 50 kronor. En perfekt julklapp till hela familjen!

För den tävlingssugne finns det dessutom ett par aktiviteter där det finns möjlighet att vinna fina priser. Den årliga rimtävlingen återkommer där du ska hitta på det bästa rimmet till ett par klassiska julklappar. Vi har även en ny tävling i år där du som är musikaliska kan ha en liten fördel. En av tävlingarna går nämligen ut på att hitta på en ny text till givna julsångsmelodier!

Slutligen tänkte vi starta en ny tradition i år genom att utse några personer till RKUF Uppsalas eldsjälar. Du kan nominera en person genom att på plats under Julavslutningen skriva en kort motivation om vem du anser förtjänar äran och en särskild julklapp för deras insats för vår förening!

Oavsett om du är fikasugna eller tävlingssugna, eller både och, så hoppas vi att ni är många som kommer! Om du har en vän som är nyfiken på att veta mer om RKUF, tveka inte att bjuda med denna vän!

För att anmäla dig räcker det att klicka i på eventet Facebook att du kommer eller genom att maila till [email protected]. Vi ses den 14 december!
(Länk till eventet)

2011-12-01
09:23:51

Att vara kommunikatör.

Som kommunikatör i RKUF Uppsala kommer du att ansvara för den övergripande kommunikationen inom RKUF Uppsala. Detta innebär att du ska sprida viktig information om exempelvis aktiviteter inom föreningen genom våra kommunikationskanaler såsom Facebook, blogg och hemsida. Utöver detta något rutinmässiga arbete så kommer du tillsammans med styrelsen ansvara för rekryteringsprocessen och se till att informationsmaterial är aktuellt och intresseväckande. Som kommunikatör kommer du även att arbeta nära tillsammans med PR-gruppen och försöka att hitta nya vägar och lösningar för oss att synas och höras!

Som du kanske förstår efter att ha läst denna uppdragsbeskrivning så är detta ett superroligt uppdrag som ger dig möjlighet att vara kreativ samtidigt som du gör nytta. Och enligt mig som också är en smula partisk så anser jag att det är världens bästa uppdrag som handlar om att låta alla veta att RKUF Uppsala är världens bästa ungdomsförbund. Det kan låta som världens roligaste och enklaste jobb, vilket det ofta också är! Uppdraget är relativt tidskrävande och var beredd på att lägga cirka fem timmar i veckan på ditt arbete, under vissa perioder kan det gälla mindre tid och under andra perioder mer. Låt dig inte avskräckas av detta utan se till att kandidera till styrelsen och posten som kommunikatör genom att maila till [email protected]. Det här har varit en fantastisk möjlighet för mig och det är en underbar känsla att känna att jag både utvecklats personligen men också fått chans att tillsammans med resterande delen av styrelsen driva föreningen framåt!

Om du har några frågor eller funderingar, tveka inte att kontakta mig antingen på telefon 0735092411 eller på [email protected]!


2011-12-01
09:11:52

Att vara informatör.
Under det gångna styrelseåret har en roll kallad informatör tillkommit. Uppdraget som informatör består dels av medlemsvård och dels av kontaktansvar.

Medlemsansvar kan handla om att skicka brev till nytillkomna medlemmar och hälsa de välkomna i föreningen. Det kan också innebära att försöka nå ut till tidigare medlemmar och försöka få tillbaka dessa till föreningen. Medlemsansvaret blir mycket vad man själv gör det till men i princip kan det täcka allt som rör medlemskap som inte går under kommunikatörens områden.

Kontaktansvar består i att kontakta personer som vill bli frivilliga men som inte sökt till någon specifik verksamhet. För detta uppdrag gäller det dels att man gillar att prata med nya människor och är bra på att känna av människor och vad de kan passa i för verksamhet. Man måste också ha en inblick i de olika verksamheterna, vad de gör och hur mycket tid som förväntas av den potentiella frivillige.

Utöver dessa uppdrag, som ju är informatörens huvudansvar, så tillkommer styrelsemöten och diverse andra uppgifter som styrelsen delar mellan sig. Detta uppdrag tror jag lämpar sig för en person som är allgörare, dvs. inte har något specifikt intresse av en viss fråga utan tycker att det är viktigt att stärka föreningen som sådan för att RKUF ska få ett gott rykte och kunna fortsätta göra allt positivt som vi faktiskt gör runt om i Uppsala. En fördel med detta uppdrag är att man får väldigt bra överblick av en stor ideell organisation som Röda Korset samt att man får erfarenhet av styrelsearbete.

Mvh Sofia Gullberg

2011-12-01
09:11:10

VILL DU VARA MED OCH GÖRA SKILLNAD?
RKUF UPPSALA SÖKER DIG! Vill du sitta i en styrelse du kan vara med och göra skillnad? För mer information maila till [email protected].


2011-12-01
08:25:35

Att vara kassör

Som kassör i RKUF Uppsala har du hand om ekonomin. Den största delen av tiden består av att sköta utbetalningar, bokföring och kontakt med bank samt med personer som har frågor om sådant som rör ekonomin för just deras del av föreningen. Utmärkta egenskaper att ha som kassör är att vara noggrann, ansvarskännande och ännu mera noggrann.

Det är roligt att vara en del av en förening som dels gör något positivt för andra människor, dels består av personer som är kompetenta och handlingskraftiga och inte minst är en förening som det är drag i. Initiativen verkar aldrig ta slut, och i samband med att vi har skött vår ekonomi under lång tid har vi idag inte problemet med finansiering som många andra har utan har tvärtom möjlighet att faktiskt genomföra de idéer som finns vilket förstås är en grundläggande förutsättning för att det roliga ska kunna fortsätta.

Om du känner på dig att du är ansvarsfull och noggrann och dessutom vill vara en liten men viktig pusselbit av något fint bör du fundera på om inte kassörsuppdraget är något för dig. Om du har läst såhär långt tror jag inte att du kommer att ångra dig.

Bästa hälsningar, Jocke, kassör.

För frågor om uppdraget,
Joakim Skoog; 0702862690; [email protected]