UPPSALA

2011-10-24
21:37:50

Senaste styrelsemötet!
Ikväll var det dags för styrelsemöte, och styrelsen var som vanligt pepp (och fikasugna). Alla deltog utom vår kassör Jocke, men han hälsar att ekonomin är under kontroll.
Vad gjorde vi som var på mötet då? Vi hade besök av Emma som är styrelsekontakt för Fadderdelen i Vänner emellan som berättade om det nya upplägget för fadderskapet. Sen gick vi som vanligt igenom alla övriga verksamheter inom RKUF Uppsala och vad som händer just nu i respektive verksamhet. Och så pratade vi om vad vi i styrelsen gjort sen sist, framförallt Engagemangsmässan den 5e oktober. Den kvällen träffade vi många nya ansikten som var intresserade av att bli frivilliga! Sofia som är informationsansvarig hör av sig till dem.
Vidare så planerade vi kommande aktiviteter: verksamhetsledarutbildning, asylföreläsning och idéutbildning. Allt går att läsa om här på bloggen.
Vi försöker även hitta en valberedning, som kan träffa och intervjua folk som är intresserade av att kandidera till styrelsen i februari när det är årsmöte. För många av oss som sitter i styrelsen idag tar det roliga slut i februari och RKUF Uppsala behöver nya engagerade personer att fylla styrelsen med! Så känner du någon som antingen skulle passa som valberedning, eller som styrelsemedlem - tveka inte att kontakta styrelsen på [email protected]!

2011-10-24
16:14:22

Asylföreläsning!

Flera av våra frivilliga träffar i sin verksamhet unga som har erfarenhet av att ha kommit till Sverige för att söka asyl. Men det tycks vara en djungel av lagar och begrepp. Erik Ahltorp har jobbat på Röda Korset som flyktingkonsulent under många år och kommer under två timmar hjälpa oss att få rätsida på ämnet asyl. Han kommer bland annat att beröra ämnen som Dublinförordningen, anknytning och det kommer att finnas gott om tid för att ställa frågor.

Föreläsningen kommer att hållas den 15 november kl 18-20  kl 18-20 på Träffpunkten på Trädgårdsgatan.

Det är inget tvång på att anmäla sig, men alla som anmäler sig bjuds på en matigare macka, detta för att ge en lite morot att anmäla sig så att vi lättare kan uppskatta hur många som kommer. Anmälan sker till [email protected] senast den 14 november.

Föreläsningen är öppen för alla verksamhetsaktiva,medlemmar och andra intresserade!

Alltså, för alla er som är nyfikna och vill veta mer om det där med asyl, kom till Träffpunkten den 15 november. Och anmäl dig så får du en matig macka!


2011-10-24
16:13:22

Idéutbildning!

Den 5e november kommer det att hållas idéutbildning här i Uppsala! Det är en utbildning där du kommer att få lära dig om Röda Korsets historia, varför vi gör det vi gör och vad det är vi gör i Sverige och världen. Och så kommer du få träffa en massa andra engagerade från alla våra verksamheter att dela med dig av dina erfarenheter till! Med andra ord är det en utbildning vi tycker att alla ska ha gått. Man behöver heller inte vara frivillig i RKUF sedan tidigare utan alla, nya som gamla medlemmar, är välkomna! Om du har nån vän som du tycker borde bli en del av får fina rörelse, ta med din vän också vettja!

Denna utbildning motsvarar Svenska Röda Korsets "Röda Korskunskap", men idéutbildningen är mer inriktad på just ungdomsförbundet

Vi kommer att hålla till på Träffpunkten på Trädgårdsgatan 16. Tiderna är 10-16 och det kommer att bjudas på lunch och fika. Allt kommer att vara vegetariskt, men om du har andra behov (ex allergier eller vegan) ange det när du anmäler dig!

Anmälan sker till vår mail [email protected] senast den 2 november.

Alltså, idéutbildning som vänder sig till alla som är lite nyfikna på Röda Korset, lördagen den 5 november kl 10-16. Anmäl dig!


2011-10-12
14:28:37

Kompisgruppen möter hösten!
Nu har hösten dragit igång ordentligt på RKUF, och inom Kompisgruppen likaså! Med allt vad hösten bär med sig är det en allt högre mys-stämning när möts läxjälparna och ungdomarna i aktivitetshusets varma lokaler!

Som ett avsnitt inom RKUF finns vi i Kompisgruppen där för att hjälpa ungdomar som är nykomna till Sverige, och det vi gör är att finnas där. Som läxhjälp och som vän. Man får svara på frågor om allt ifrån det svenska språkets prepositioner till varför vi svenskar tycker om vårt knäckebröd så mycket (det är ju så hårt!). Som medlem i Kompisgruppen blir du en länk mellan den värld ungdomarna kommer ifrån, och den de ska ge sig in i. Att kliva in i den svenska skolan väcker inte bara frågor kring studieämnena, utan även kring den obekanta kulturen, och det är skönt att ha någon att fråga om saker som inte en bok om Sverige kan ge svar på. Men vad som är viktigt att påpeka är att den kunskap som läxhjälparna besitter är alltid tillräcklig! Det krävs inga pedagogiska förkunskaper, eller ett extra bra språksinne. Kom med det du har och dela med dig!
Kompisgruppen håller till i Aktivitetshuset fyra gånger i veckan, mellan kl 15 och kl 19. Under olika dagar finns olika läxhjälpare där, och det blir en bra rutin på närvaron. Mellan klockan 15 och 19 hinner många ungdomar komma och gå genom Aktivitetshusets dörrar. Du hittar snabbt de du passar bra med, och de kommer snart att grabba tag i dig när du går genom dörren. Du kan behövas när en presentation ska skrivas på svenska med temat ”Mitt hemland”, eller du kan vara önskad i soffan där man diskuterar senaste filmen med Tom Hanks. Det du bidrar med kommer vara till stor hjälp för dem, vare sig du berättar om hur man i Uppsala firar Valborg, eller att ”låg” är ett oregelbundet adjektiv. Och det finns alltid möjlighet till båda delarna. Många av ungdomarna kommer dit för att få hjälp med läxorna, men lika många kommer för att bara umgås.
Vad som just nu är under utveckling är en fredagsgrupp, när vi kommer att hålla till i Ungdomens Hus! Detta är något helt nytt, och som sagt fortfarande under utveckling, men mer info om det kommer snart! Det har varit en önskan från ungdomarna och något vi i Kompisgruppen är väldigt stolta över! De önskningar framförda av ungdomarna har också genererat i en dag med skridskoåkning den 17:e november. Det blir en härlig aktivitet med gemenskap, och perfekt nu under hösten!
Det var just det här som lockade mig till att ansluta mig till kompisgruppen. Variationen. Och känslan av att jag kan hjälpa till med vad jag kan bäst. Jag är ett av de nytillskott Kompisgruppen fått nu under hösten, och jag kunde inte känna mig bättre mottagen. Att vara läxhjälp inom Kompisgruppen skapar en plattform där kunskapsutbyte sker i båda riktningar, och du kommer att längta till de där eftermiddagarna med huvudbry över det svenska språket, skratt och gemenskap. Det gör jag.

2011-10-10
20:47:29

Fairtrade Challenge, 19 oktober
Nu i veckorna är det Fairtrade Fokus; Fairtrades största kampanj där vi försöker upplysa så många människor som möjligt om vad Fairtrade är. I år är det extra mycket fokus på barnarbete. Vi kommer i vanlig ordning att anordna en stor fikapaus på stora torget den 19 oktober anordna en stor fika på Stora Torget. Detta har vi gjort sedan två år tillbaka nu och det brukar bli mycket lyckat. Fikapausen kommer att vara mellan kl 15 och 17. I år försöker Sverige slå världsrekord i antalet fikadeltagare. Kom och lär er mer om Fairtrade och fika schyst.

2011-10-05
17:36:01

Live från Engagemangsmässan!

Just i denna skrivande stund hänger RKUF Uppsala på Engagemangsmässan med SRK! Har du några funderingar eller är nyfiken på att veta mer så kika förbi här! Vi kommer befinna oss här till klockan åtta ikv. Så kika förbi, SRK bjuder på godis!:)


2011-10-04
21:45:38

Hej Styrelsen!
Här kommer det sista inlägget om vår styrelse, och sist ut är Emilie!

Jag heter Emilie Rindby och är vice ordförande i styrelsen. Jag är även verksamhetsansvarig för punktinsatsgruppen, rättvishandel och förSköna. Jag kommer ursprungligen från Göteborg men trivs otroligt bra i Uppsala. Jag studerar min sista termin på juristprogrammet vid Uppsala universitet, och praktiserar just nu på en byrå i Sthlm. Jag har tidigare varit engagerad i flykting och asylfrågor inom stora Röda korset, och brinner för humanjuridik. Till mig kan du vända dig om du har frågor eller funderingar angående de verksamheter jag är ansvarig för, eller om du inte får tag på vår ordförande Lisa!

/Emilie


2011-10-04
19:06:16

Hej styrelsen!
Nu är nästan hela styrelsen presenterad här på bloggen, men först har vi bland annat kvar ett inlägg tillägnat vår ordförande Lisa Pettersson!
Jag heter Lisa Pettersson och är sedan februari ordförande här i Uppsala. Innan dess har jag suttit ett år i styrelsen som vice ordförande. Men min kärlekshistoria med Röda Korset sträcker sig ändå tillbaks till 2004 då jag först blev medlem. Jag har sedan passerat igenom olika lokalföreningar och verksamheter innan jag till slut hamnade där jag är idag.
Inom styrelsen är det jag som ska försöka ha den övergripande kollen, utan att lägga mig i för mycket, vilket är svårare än vad det kan låta för allt är ju så himla kul att det är svårt att inte lägga näsan i blöt! Men förutom det är det också jag som håller i allt som rör våra styrelsemöten i form av dagordningar och sånt, men jag sköter också kontakten med Svenska Röda Korset här i Uppsala, vår modersorganisation. Så mig hör man alltså av sig till om saker som gäller det jag nyss nämnde, eller om ens fråga inte verkar passa in på något annat ansvarsområde i styrelsen. Enklaste sättet att få tag på mig är via vår föreningsmail [email protected]
När jag inte hänger på RKUF är jag precis som alla andra i styrelsen student och är nu inne på slutklämmen. Och i stort sett alla dagar som blir över när Röda kors-mötena är avklarade så hittar man mig på ett dansgolv någonstans i Uppsala, svängandes mina lurviga till härlig swingmusik!
Jag kommer att sitta kvar som ordförande ett år till, eftersom posten sträcker sig över två år, så om du skulle vilja sitta i styrelsen med mig under nästa år, maila och berätta det!
/Lisa

2011-10-04
18:59:58

Engagemangsmässa!
Har du en ledig stund över imorgon? Kolla då in denna Engagemangsmässa som äger rum imorgon (onsdag) klockan 16-20 på Smålands Nation. Det är en mässa för alla typer av organisationer som erbjuder möjlighet till att engagera sig ideellt, och självklart kommer RKUF Uppsala vara där! Så är du nyfiken på mer om oss och hur du kan vara med och göra skillnad? Kolla då in detta event på Facebook och så ses vi där imorgon!

2011-10-04
18:46:46

Nystart för förSköna!
Nu är förSköna i full gång, RKUFs re-design grupp som har en nystart i höst med nya verksamhetsledare och nytt upplägg. 
I söndags, den 25 september samlades vi ett tiotal personer på Träffpunkten för att kicka igång förSkönas höst. Vi hade fått olika tyger och kläder från Kupan att använda oss av. Det gjorde att vi hade ett stort utbud av olika färger och mönster till de rosetter och sadelskydd som syddes. 
Vi i förSköna tänker oss inte en hårt producerande textilfabrik utan alla nivåer av sykunskaper är välkomna. Därför blev första gången lite introduktion i syvärlden för vissa medan en del vant satte sig och började sy vid maskinerna direkt.
När vi stängde igen Träffpunkten, trötta men glada på söndagskvällen kunde vi stolt se på vad som hade producerats. Där låg det rosetter till flugor och hårspännen, lite virkat samt flera sköna sadelskydd med fårskinn redo för kallare morgnar. 
Nu ser vi framemot att se alla glada igen på söndag, den 9 oktober. För er som inte var där i söndags är det bara att dyka upp nästa gång eller vilken söndag som passar er bäst!