UPPSALA

2014-06-26
12:19:59

Styrelsens sommar

Sommaren står i full blom och juni närmar sig sitt slut. Förutom Sommarskolan har RKUF Uppsalas många verksamheter tagit sommarlov. Styrelsen håller sig dock aktiv även under sommaren. Tre representanter från styrelsen var som bekant med under RÅM och fick där med sig en stor dos inspiration och många tankar som nu i efterhand har resulterat i ett kreativt motionsskrivarmöte. Igår samlades Malin, Linus, Ida samt undertecknad för att spåna idéer och påbörja motionsskrivandet. Vid årets Riksårsmöte inkom endast tre motioner så förhoppningsvis kan Uppsala lokalförening nu bidra till att den siffran ökar inför nästa års Riksårsmöte. 

 

Under förra veckan hölls även ett inventeringsmöte där delar av styrelsen gick igenom föreningens profilmaterial samt beställde nytt. Så till hösten kommer vi i föreningen att kunna kampanja i nya fina "Kärlek och Respekt" tröjor!

 

Lyckligtvis är det ännu långt till hösten då vi har två härliga sommarmånader framför oss. Så ha nu en riktigt trevlig sommar!

 

Hälsningar

Kommunikatören

 

Linus, Malin och Ida i full färd med att författa motioner inför nästa års Riksårsmöte. 

 


2014-06-19
16:24:20

Riksårsmötet 2014 - Dag 3

Den tredje och sista dagen var kanske den allra mest spännande av de tre. Den inleddes med att årsmötet återupptogs från tidigare dag med val och beslut. De sista propositionerna samt de tre inskickade motionerna som inkommit behandlades. Hela processen löpte på smidigt och bra och vid lunchpausen var det schemamässigt gott om tid för den sista delen av årsmötet, nämligen val till de olika förtroendeposterna.

 

När samtliga delegationer åter befann sig i plenum skedde val av förundsordförande och just detta val verkade alla överens om. Hala Mohammed, valberedningens förslag och tillika tidigare förbundsordförande, valdes på nytt och mottogs av applåder och stående ovationer när hon tackade för förnyat förtroende att leda RKUF under ytterligare en mandatperiod på två år. I det tacktal Hala framförde berättade hon om sina planer och idéer rörande föreningens framtid och sa, till Uppsalas stora glädje, att hon tyckte att detta var det bästa årsmötet hittills! En fantastisk komplimang och visst håller nog många med om att detta har varit ett riktigt bra riksårsmöte som genomgående präglats av kärlek och respekt och där diskussionsinläggen har varit konstruktiva och kloka.

 

Sedan hände dock något ovanligt. Ett antal ombud yrkade om att upplösa nomineringsstoppet och därmed öppna upp för deltagare på plats att kandidera till de olika förtroendeuppdragen. Förslaget bifölls och en spännande om än något tidskrävande process inleddes. Tre ombud valde att ställa upp på plats och en utfrågning av de nya kandidaterna inleddes. Efter det var det dags för val med sluten omröstning. Varje ombud fick skriva ned namnen på de kandidater de önskade ge förtroendet till på en röstsedel och lämna denna till presidiet uppe på scenen.

 

I och med denna lite oväntade vändning under mötet åts den goda tidsmariginalen upp. För att vara lite tidseffektiva valde då förbundsordföranden Hala att passa på att nyttja tiden då rösterna räknades till att tacka av avgående ledamöter i förbundsstyrelsen, alla funktionärer och ansvariga som hjälpte till att genomföra ett riktigt bra Riksårsmöte samt Uppsala som värdförening. Under avtackningen flödade känslorna och applåderna ekade.

    

Just som alla avtackningar blivit avklarade var det dags att presentera valresultatet. De som valdes in var valberedningens förslag på kandidater. Den nya förbundsstyrelsen består nu alltså av ordförande Hala Mohammed, Alexandra Sjölin Falk, Ali Mahdi, Linda Ekström, Linnéa Johansson, Petter Svärd samt nuvarande ledamöterna Sara Kukka-Salam, Diana Iskra och Anna Stjernlöf vars mandatperioder sträcker sig till nästa år.

 

Vilka beslut fattades då under dessa dagar? Jo, det beslutades bland annat att verksamhetsinriktningen skulle fokusera på social trygghet och humanitär migration, Uppsala och Malmö fick genomslag för det gemensamma yrkandet om att inkorporera och förtydliga RKUF:s arbete med hållbar utveckling i inledningstexten till verksamhetsinriktningen och ett nytt humanitärpolitiskt program antogs. En exakt sammanställning av samtliga beslut som togs kommer att publiceras till hösten så håll utkik!

 

Förhoppningsvis har dessa blogginlägg gett en bild av hur ett Riksårsmöte går till. Lät det intressant? Kom då ihåg att ta chansen att anmäla Dig till att vara ombud för Uppsala lokalförening nästa år. Det är sannerligen en fantastisk upplevelse som bjuder på många spännande möten med eldsjälar från andra lokalföreningar runtom i Sverige, givande diskussioner, en djupare förståelse för RKUF som organisation och en möjlighet att uppleva en sann demokratisk process.

 

Hälsningar

Kommunikatören

 

RKUF:s nya förbundsstyrelse tillsammans med Bo Hermansson, vice. ordförande för Svenska Röda Korset. Från vänster: Alexandra Sjölin Falk, Diana Iskra, Bo Hermansson, Ordförande Hala Moahhmed, Ali Mahdi, Sara Kukka Salam, Linda Ekström samt Anna Stjernlöf. Fattas på bilden gör Petter Svärd och Linnéa Johansson.
Två av alla duktiga funktionärer under mötet, Lisa Pettersson och Elin Frånlund från Uppsala.
Ett bra riksårsmöte kräver en bra mötesordförande och Eva Thalén gjorde ett fantatsiskt jobb och var en bidragande faktor till att Riksårsmötet 2014 blev så pass lyckat och tillika uppskattat som det faktiskt blev. 

 

 

 


2014-06-18
23:35:00

Riksårsmötet 2014 - Dag 2

Lördagsmorgonen inleddes med en timmes påverkanstorg på Grand då ombud och övriga deltagare fick en sista chans att lämna kommentarer till propositionerna, motionerna och yrkandena som inkommit dagen innan. Så snart påverkanstorget avslutats blev det så dags för en utfrågning av samtliga kandidater till de olika förtroendeposterna. Kandidaterna fick först en del frågor av presidiet och uppmaningen att till vissa av frågorna ta ställning genom att ställa sig på ett led som visade deras åsikt i frågan likt en barometer. Det var en kul idé att försöka visa hur kandidaterna ställde sig i olika frågor men många upplevde tyvärr att ”barometer-metoden” var svår att tyda när kandidaterna ställde sig i mitten, då detta öppnade upp för tolkningsmöjligheter huruvida kandidatrenas åsikt befann sig någonstans mittemellan två extremer eller om de helt enkelt bara hade svårt att ta ställning i frågan.

 

Efter presidiets utfrågning ordnades en form av ”mingelutfrågning” där alla deltagare på plats fick möjlighet att gå runt och prata och ställa frågor till kandidaterna. Efter frågestunden lyftes sedan de enligt kandidaternas mening mest intressanta frågorna upp av presidiet så att alla fick en chans att höra dem.

 

Efter utfrågningen blev det god vegetarisk lunch innan årsmötet åter fortsatte genom att börja gå igenom och fatta beslut om de olika propositionerna och motionerna. Flera av Uppsalas ombud intog talarstolen och framförde bra argument till stöd för några av de yrkanden som Uppsala författade under påverkanstorget. 

 

Att RKUF i år fyller hela 18 år firades med söt marsipantårta med RKUF:s emblem under fikapausen. Efter pausen fortsatte årsmötet som innan lunch, med givande diskussioner, argumentering och beslut.

 

På kvällen serverades en tvårätters middag på Uppsala Stadsteater och efter det bjöds det in till fest på Grand. Goda alkoholfria drinkar serverades och glädje och musik var i harmoni under kvällen. För många var den stora höjdpunkten bandet Kärrgruvan som i hemlighet bjudits in att spela. Kort sagt var det ett festligt avslut på dagen. 

 

Hälsningar

Kommunikatören

 

Här syns ordförande Hala Mohammed, Tf. generalsekreterare Marika Eriksson samt avgående förbundsstyrelseledamot Dilem Guler under påverkanstorget. 
Linda Ekström (till höger på bilden) som tidigare varit aktiv i RKUF Uppsala var en av kandidaterna till förbundsstyrelsen. 
"Mingelutfrågning" med kandidaterna till förbundsstyrelsen. Här ställs frågor till Alexandra Sjölin Falk (i vit t-shirt).
Malin var framme vid talarstolen flera gånger, både som ombud och i egenskap av valberedning. 
Linus intar talarstolen och framför argument till stöd för Uppsalas yrkanden. 
Att RKUF fyller 18 år i år firades som sig bör med tårta dekorerad i sann RKUF-anda. 

 


2014-06-17
13:15:00

Riksårsmötet 2014 - Dag 1

Förhoppningsvis har det inte undgått någon i föreningen att Uppsala haft äran att vara värdförening för årets upplaga av RKUF:s Riksårsmöte, RÅM. Under helgen som var (13-15 juni) gick RÅM av stapeln med dunder och brak. Under tre dagar diskuterades viktiga frågor och en hel del beslut fattades. Uppsalas ombud bestod av tre representanter från styrelsen: Malin Bohlers (vice ordförande), Sofie Gelinder (kommunikatör/hållbar utvecklingsansvarig) och Linus Hagander (utbildningssansvarig) samt tre föreningsaktiva: Mathilde Holmer, Sonja Klingberg och Karin Qvarnström. Av Uppsala-ombuden var det endast Malin som deltagit vid ett tidigare Riksårsmöte så för övriga ombud var det en spännande första upplevelse som resulterade i en stor dos inspiration och i många fina minnen.  

 

Den första dagen inleddes med en workshop om beslutsprocessen på Grand, perfekt för alla som deltog som ombud vid Riksårsmötet för allra första gången men även bra för mer rutinerade ombud som ville friska upp minnet en aning. Workshopen var väldigt pedagogiskt upplagd och rustade alla förväntansfulla nya ombud inför det stundande mötet. Efter workshopen vankades lunch på intilliggande Ciao Victoria och på menyn stod lasagne, vilket föll många i smaken. 

 

Tillbaka på Grand efter lunchen öppnades Riksårsmötet, det skedde val av årsmötesfunktionärer samt togs en del beslut av formalia. Därefter presenterades propositioner och motioner. Valberedningens hela förslag till kandidater till förtroendeposter presenterades också av valberedningen som gav en tydlig och bra bild av hur de arbetat under året för att ta fram bästa möjliga kandidater till de olika posterna. Det serverades sedan fika på Grands övervåning innan Riksårsmötet fortsatte i form av påverkanstorg på Grand.

 

Ett påverkanstorg är en form för diskussioner och yrkanden som skapar större möjlighet för alla som kommer till Riksårsmötet att delta aktivt i beslutsprocessen. Målet är att tankar från alla deltagare ska tas tillvara och inte bara åsikter från de som vågar tala inför en stor grupp människor. Utgångspunkten är att ju fler som deltar i diskussionerna, desto mer förankrade blir besluten. Påverkanstorget var uppbyggt som så att alla propositioner och motioner som skickats in till Riksårsmötet grupperades i diskussionspunkter baserat på de ämnen de berörde. Varje diskussionspunkt hade fått en egen fysisk plats på påverkanstorget i form av en skärmvägg där propositioner och motioner fanns uppsatta. Varje deltagare kunde sedan gå runt, läsa på skärmarna och delta i diskussioner rörande propositionernas och motionernas innehåll. De deltagare som var ombud kunde även komma med yrkanden, formella tilläggsförlag eller motförslag, till de inkomna propositionerna och motionerna. Samtliga deltagare kunde dock sätta upp post-it lappar med kommentarer på skärmarna och på så vis frambringa reflektion samt bidra till ytterligare diskussion.     

 

Efter att påverkanstorget avslutats för dagen hölls ordförandenätverket, en möjlighet för alla RKUF:s duktiga ordförande att träffas, samtala och utbyta lite idéer och tankar kring sitt ordförandeskap. Övriga mötesdeltagare fick sig istället en välförtjänt rast och lite tid att göra sig i ordning inför kvällens middag som bestod utav en vegetarisk middagsbuffé på Uppsala Stadsteater.

 

Kvällsaktiviteten som anordnades var en kombinerad stadsvandring/frågesport med tillhörande utmaningar runtom i staden. Man skulle ömsom besvara frågor, ömsom genomföra samarbetsövningar och ta bilder på olika kända Uppsala-riktmärken. Trots att det mot slutet av kvällen blev lite svalare utomhus så var det en uppskattad aktivitet och tillika ett perfekt sätt för att låta alla ombud från övriga lokalföreningar i Sverige lära känna Uppsala och se mer än bara vandrarhem och möteslokal.  

 

Hälsningar

Kommunikatören 

 

 Uppsalas ombud: Sofie, Sonja, Mathilde, Karin och Linus. Fattas på bilden gör Malin.
 
Många lokalföreningsombud passade på att ta bilder bakom Röda Korset-symbolen uppe på scenen. 
Livliga diskussioner förs under pågående påverkanstorg. 
Uppsalas Malin Bohlers med Dlovan Kassab, verksamhetsutvecklare & kommunikationsansvarig för Svenska Röda Korsets Uppsalakrets.
Fritt fram för alla att skriva kommentarer och peppande budskap under påverkanstorget.