UPPSALA

2011-12-15
07:02:48

Schysst Jul - Uppsalas schysstaste julmarknad
I helgen är Rättvis handelgruppen med och anordnar Schysst Jul i Missionskyrkan på St Olofsgatan 40 mellan kl 11 och 17.

Schysst Jul är en julmarknad med fokus på mänskliga rättigheter och miljö. Tanken är att man ska kunna fira jul utan att kränka mänskliga rättigheter och inte utnyttja människor i utvecklinggsländer. Isället ämnar vi skapa julglädje där handel har använts på ett positivt vis och bidragit till att stärka producenter i utvecklingsländer. Hjälp till självhjälp.
Marknaden är anordnad av olika ideella organisationer i Uppsala som arbetar med rättvis handel, det vill säga handel som ställer krav på att arbetare inte ska diskrimineras, att de ska få organisera sig och ha fackliga rättigheter, att miljön de arbetar i inte är skadlig, att inget barnarbete har förekommit samt att producenterna får förskottsbetalning.

Genom att konsumera varor som respekterar mänskliga rättigheter så stödjer man den handel som ställer krav på att mänskliga rättigheter inte kränks och visar att man inte accepterar att människor utnyttjas i syfte att producera våra julklappar. Man kan helt enkelt rösta med plånboken och visa vägen för hur man vill att företag ska arbeta. Det är ett konkret sätt att faktiskt göra skillnad. Och i juletider när konsumtionen skjuter i höjden är rättvis handel ett viktigt alternativ för att vårt firande och vår glädje inte ska bli på andra människors bekostnad.

 

Schysst Jul anordnas nu för tredje gången och var frän början ett initiativ från två gymnasieelever som hade det som projektarbete. Förra året tog ett flertal ideella organisationer i Uppsala över marknaden, däribland Rättvis Handelgruppen. I år är vi med igen och hoppas att få sprida julglädjen i Uppsala med Uppsalas rättvisaste handlare.
Varmt välkomna är ni alla till Uppsalas schysstaste julmarknad.
Eventet finns på Facebook: https://www.facebook.com/events/184133895013328/

 


Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: