UPPSALA

2011-08-29
22:09:09

Re-designs vår i Uppsala!

Det är klart att Sveriges största Kupan butik borde ha en Re-design grupp nu när återbruksvågen sveper över världen och vi blir uppmärksamma på hur mycket vi konsumerar. Än så länge är gruppen ganska nystartad och verksam på en liten skala men om det finns intresse och engagemang så finns det definetivt material att arbeta med.

 

Vi har under våren börjat driva verksamheten Re-design som är ett samarbete mellan RKUF och Kupan (Röda Korsets second-hand affär) i Uppsala. Kupan omsätter närmare 3 miljoner kronor om året och har runt 1300 kunder varje dag. Deras inkomster används i Röda Korsets projekt, världen över. Men trots denna omsättning tvingas de slänga närmare 3 lastbilsflak med kläder, möbler, porslin och dylikt dagligen. Anledningen till detta är att resurser, som tid och personal, helt enkelt inte räcker till för att ta hand om allt som kommer in till Kupan. Här kommer vår verksamhet in. Även om vi än så länge jobbar i väldigt liten skala så försöker vi minska lite av detta resursslöseri som alla slängda kläder betyder. Vi är med där kläderna sorteras och tar till vara på sådant som är lite trasigt eller skrynkligt, sånt som personalen på Kupan inte hinner med att laga eller fixa. Vi tar även hand om en del saker som inte har gått att sälja eller kläder som helt enkelt behöver ett ansiktslyft! När vi har fixat till kläderna återvänder de sen till Kupan och säljs, till ett något högre pris, som Re-design.

 

Våra ”fynd” syr vi om på Träffpunkten inne i stan där vi har vår mötesplats. Här finns symaskiner, strykbräden och allt möjligt material. Där får man låta fantasin flöda och sy om, fixa till och styla de gamla plaggen till något nytt och roligt. De flesta har inte haft någon vidare sytalang eller träning utanför skolans syslöjd, men vi hjälper varandra och de som kan mer visar andra. Det viktigaste är verkligen idéerna, det krävs inte mycket sykunskap för att bara göra ett plagg lite roligare!

Under våren har vi förutom våra vanliga syträffar haft en del andra aktiviteter för oss. Under Humanioradagarna på Engelska Parken (Uppsala universitet) var vi med och hade en liten syhörna där folk fick komma och hjälpa till eller bara prata om verksamheten. Vi har även varit ute på Ulltuna (Lantbruks universitetet) och varit med på en återanvändningsdag som deras studentkår arrangerade. Sedan avslutade vi även vår egen termin med en avslutningsfest där vi gjorde batik av gamla kläder. Vi hade precis hittat gamla Acne-jeans ute på Kupan och lyckade göra riktigt snygga avklippta batikshorts av dem!

Till hösten blir det en del förändringar då Karin och Helen som varit verksamhetsledare, åker iväg på utbyten, och nya ledare tar över. gruppen är öppen för alla som vill pyssla och prova idéer, vare sig det är att sy, göra en lampskärm eller jobba med porslin och mosaik. Helt enkelt, den finns mycket möjligheter för denna grupp, och bara fantasin sätter gränser!


2011-08-21
18:10:01

Sökes: Spelledare!
Trött på ett delat Sverige?
Vill du öppna andra att börja tänka i nya banor och förstå sina egna fördomar? Under 2010 var Röda Korsets Ungdomsförbund ute på skolor runt om i Sverige och höll i rollspelet På Flykt - att fly är inte en utflykt!
Nu söker vi dig som vill bli spelledare och även i år bidra till ett Sverige som välkomnar alla oavsett bakgrund eller medborgarstatus. Ett Sverige som står upp för mångfald mot främlingsfientlighet och rasism.
Vi tror att du som spelledare är
- Bekväm att prata inför grupp
- Brinner för frågor som rör allas lika värde och möjligheter
- En person som har erfarenhet från att hålla värderingsövningar och/eller workshops
- Kan avvara några timmar i månaden på dagtid efter genomgången utbildning
Känner du igen dig i ovanstående? Ansök till denna spelledarutbildning! Vi vill att du skickar en skriftlig ansökan där du berättar om dig själv och varför du passar till detta uppdrag! (max 1 A4 sida) till [email protected] senast den 28 augusti.

2011-08-21
17:46:13

Hur blir jag medlem?
Har du bestämt dig att du vill vara med och göra skillnad? Ett sätt att göra skillnad kan vara att bli medlem i Röda Korsets Ungdomsförbund. Som medlem i ungdomsförbundet blir du även medlem i Svenska Röda Korset också! Du kan välja att bli stödmedlem genom att betala 50 kronor i medlemsavgift. Genom att göra detta stödjer du världens största humanitära organisation och kan vara med och förändra situationen för utsatta grupper i samhället.
Elller så kanske du hittat en verksamhet som passar just dig och där du kan göra en aktiv insats som frivillig i RKUF Uppsala. Att bli medlem fungerar då på samma sätt som om du vill bli stödmedlem, men som aktiv frivillig får du ta del av internutbildningar och får personliga utvecklingsmöjligheter och erfarenheter!
Läs mer här om hur du blir medlem i Röda Korsets ungdomsförbund!

2011-08-20
14:22:26

Vänner emellan söker fler vänner!
Vänner emellan går ut på möten mellan ungdomar från olika kulturer. Vi förmedlar kontakt mellan killar och tjejer som kanske inte hade fått chansen att lära känna varandra annars. Vänner emellan är uppdelat i de två underverksamheterna Fadderdelen och Storträffsdelen.
Båda verksamheterna verkar för att ungdomar som nyligen har kommit till Sverige lär känna samhället, förbättrar sin svenska och får en aktivare fritid - allt tillsammans med engagerade och positiva RKUF-frivilliga. Det personliga mötet främjar på ett naturligt sätt integration och mångfald, vilket i sin tur leder till bättre självkänlsa, personlig utveckling och förståelse för andra människors livssituation. Det är ett ömsesidigt utbyte för alla våra medlemmar!
Ungdomarna som är aktiva i Vänner emellan har alla relativt nyligen kommit till Sverige och är mellan 13 och 20 år gamla. Vi har ett samarbete med ett boende för ensamkommande flyktingbarn samt med en förberedelseklass på ett högstadium. Många har traumatiska upplevelser bakom sig.
Storträffsdelen
På de s.k. Storträffarna träffas alla medlemmar en gång i månaden för att umgås och tillsammans göra olika aktiviteter. På ett roligt sätt bryts eventuell isolering och gamla kontaktnät vidgas.
Varje Storträff är två timmar lång och äger rum kl. 17-19 på en för aktiviteten lämplig plats, vid lugnare aktiviteter ofta i Röda Korsets lokal Träffpunkten i centrala stan. För att den egna ekonomin inte ska vara ett hinder för vare sig ungdomarna eller de frivilliga är Storträffarna självklart kostnadsfria. Aktiviteterna är lätta att delta i och alla kan vara med. Den senaste terminen gick vi danskurs ihop, påskpysslade, målade och spelade brännboll och kubb. Alla medlemmar kan lämna förslag på vad de vill göra!
Som RKUF-frivillig är du aktiv i minst en termin och deltar i Storträffarna. Du genomgår tre obligatoriska utbildningar; du lär dig vad Röda Korset står för och vilka värden du som RKUF:are representerar (Idéutbildning), får kunskap om vad det innebär att vara flykting (Människor på flykt) respektive går en specialutformad Storträffsutbildning. För att vidga åldersspannet bland oss frivilliga ser vi gärna att du går i gymnasiet, men alla är självklart välkomna. Nästa Storträffsutbildning är kvällarna den 27/9 och den 29/9.

Fadderdelen
För en närmare kontakt mellan en RKUF-frivillig och en enskild ungdom finns fadderskapet. Medlemmarna matchas ihop i fadderpar för att sedan varannan vecka umgås i två timmar och hitta på aktiviteter tillsammans. Genom dessa individuella träffar uppstår en närmare relation, där man på ett helt annat sätt kan anpassa aktiviteterna efter önskemål och behov. För max 250 kronor per månad kan varje fadderpar fika, dansa, paddla, klättra, laga mat eller läsa läxor - det är upp till er två!
Som RKUF-frivillig är du aktiv i minst två terminer för att garantera ungdomen kontinuitet. Det är viktigt att komma ihåg att vi umgås med ungdomarna som kompisar. Verkar någon vara i behov av professionell hjälp hänvisar vi vidare. Du genomgår dock fyra obligatoriska utbildningar för att känna trygghet i din roll som fadder; Idéutbildning, Människor på flykt, Fadderutbildning samt minst en grupphandledningsträff med psykolog, vilken inkluderar information om posttraumatiskt stressyndrom. Grupphandledningsträffar ges två gånger per termin för dem som vill.
Nästa fadderutbildning är dagtid den 1/10.
Har du blivit intresserad och vill veta mer om Vänner emellan?
Skicka ett mail till [email protected]! Berätta lite om dig själv och vad du skulle vilja göra.
Hälsningar,
Vänner emellan

2011-08-19
22:51:46

Rättvis handelgruppen - handel som tar hänsyn till mänskliga rättigheter

 

Rättvis handelgruppen arbetar med att förmedla konceptet rättvis handel genom olika projekt. Syftet med verksamheten är att upplysa Uppsalas lokalbefolkning om konceptet rättvis handel. Genom att få människor att konsumera mer medvetet och ta hänsyn till människa och miljö kan lidandet för de som tillverkar varorna minskas.

Vanligtvis består varje termin av en till två större projekt som vi alla hjälps åt att planera och organisera . Vi har smakprovningar och utställningar av Fairtrade-produkter, morotsmobbar där vi går i en stor grupp till ett företag som tar socialt ansvar och köper Fairtrade-produkter för att visa vår uppskattning. Vi har anordnat en stor fikapaus på Stora Torget två år i samband med Fairtrade Challenge; en dag då hela världen tävlar om vilket land och vilken stad som kan fika mest Fairtrade- produkter. Två år i rad har vi också varit med och anordnat Schysst Jul Uppsala; en julmarknad som tar hänsyn till mänskliga rättigheter och miljö.

Inga förkunskaper krävs för att vara med i Rättvis handelgruppen. Som frivillig har man möjlighet att delta i olika utbildningar om man skulle vilja Fairtrade Sveriges ambassadörsutbildning och Rena Kläders informatörsutbildning är två av de vanligaste utbildningarna som gruppens medlemmar har utbildats i. Fairtrades ambassadörsutbildning brukar ges några gånger per termin i olika städer och Rena Kläders informatörsutbildning ges ett par gånger om året. Även Röda Korset brukar har en del utbildningar som de frivilliga kan gå. De är inte obligatoriska, men kan ofta vara till hjälp för att få ett större perspektiv kring handel och mänskliga rättigheter.

Vi har möten på tisdagar udda veckor kl 16/16.30 till 18.00 i konferensrummet på Trädgårdsgatan, en trappa upp. Sedan lägger vi ett par timmar i veckan på arbetet mellan mötena. På mötena sammanställer vi det arbete som har gjorts och planerar hur vi ska gå vidare och vem som ska göra vad till nästa möte.

För att få kontinuitet och för att färdigställa projekt krävs det att man är med minst en termin i gruppen.  Det är viktigt att vi kan räkna med våra frivilliga och att man meddelar verksamhetsledarna om man inte kan vara med på ett möte eller en aktivitet. Alla behöver inte göra allt, men om alla gör något kan vi göra roligare projekt.

Hör gärna av er till oss om ni vill vara med eller dyk upp på ett av våra möten!

 


2011-08-19
14:34:30

Kompisgruppen - Bli världens bästa läxhjälpare
Kompisgruppen är en falang av Rkuf Uppsala där det är svårt att inte trivas. Genom att gå med i verksamheten så får man möjlighet att konkret hjälpa de barn och ungdomar, i många fall ensamkommande, att intergreras i Sveriges samhälle. När ungdomar kommer till Sverige från krisdrabbade länder världen över så hamnar de till slut i en slags förberedande skola till de svenska gymnasieskolorna. I dessa klasser förbereds det med de grunder som behövs för att kunna börja och fullfölja gymmnasiet. Det är här Rkuf Uppsala hjälper till. Såklart brottas även dessa ungdomar med multiplikationstabellen, "is" och "are" men kanske framförallt med de svårigheter som uppkommer då man ska lära sig ett helt nytt språk - i det här fallet Svenska. Bara genom vår flytande svenska kan vi förklara och lära ut saker som annars hade varit svåra att förstå.
Verksamheten äger rum på aktivitetshuset(ganska nära polisstationen). En lokal dit ungdomarna kommer efter skolan för att umgås men framförallt för att få läxhjälp. I lokalen finns det tillgång till datorer och en hemskandes trevlig kommunalanställd Carina som är ansvarig för den läxläsning som sker. Innan kompisgruppen startades upp, dvs för ett år sedan, var Carina ensam som person att vända sig till för de ca 30-40 personerna som kan passera under en dag på aktivitetshuset. Därför uppskattas kompisgruppens insats något oerhört. Och det känns. Tacksamheten man får genom att bara försöka förklara varför man egentligen säger "ett bord" och inte "en bord" är varm och inte alls svår att få.
Som läxhjälpare behöver du inte besitta några speciella egenskaper förutom viljan att försöka. Ofta behöver det inte vara mattetalet i sig eller hur man konstruerar en tidningsartikel som är problemet, utan enbart en hjälp på traven med hur man ska förstå de ibland opedagogiska svenska instruktionerna. Dock möts man då och då ibland av problem där man verkligen får försöka plocka fram sina favoritämneskunskaper från högstadiet, gymnasiet eller universitetet. Lyckas man, känns det obeskrivligt bra.
I dagsläget befinner sig kompisgruppen på plats i aktivitetshuset 4 gånger i veckan. Därför har kompisgruppens medverkande varit uppdelade i 4 grupper - varje grupp ansvarande för en av dagarna mellan måndag till torsdag. I varje grupp har de varit ca 5 personer. Tanken är att vi ska finnas på plats i aktivitetshuset mellan 15-19 på eftermiddagarna. Hur man har löst detta har varierat mellan grupperna, men ett schema finns på kompisgruppens egna hemsida där man fyller i sin tänkta tid på aktivitetshuset varje vecka. För övrigt ses alla grupper en gång i månaden på våra månadsmöten där vi diskuterar, utvärderar och fikar. Hemskandes trevligt brukar det vara.
För tillfället finns det tomma platser att fylla efter sommarens uppehåll. Det har även uppkommit förslag i tankesmedjan om att verksamheten även ska finnas på fredagar på grund av det enorma behov som finns av läxhjälp i Uppsala. Ifall detta sker är behovet av folk ännu större.
Att vara en del av kompisgruppen i Uppsala är en unik möjlighet att hjälpa till med något handfast. Genom att vara läxläsare hjälper man inte bara till med ungdomarnas framtida skolgång, utan i många fall underlättar man även ett hårt liv. Ett hårt liv som är orskakat av deras förflutna och den tunga uppgiften att bli svensk.
På köpet får man själv lära sig mycket om nya kulturer, den svenska integrationsprocessen och fräscha upp de sönderrostade gymnasiekunskaperna.
Låter inte så dumt va!? Bli en en riktigt kompis du med!
// Kompisgruppen

2011-08-02
11:28:17

Jourhavande kompis Uppsala rekryterar!
Jourhavande kompis Uppsala söker nya engagerade till sin chatt- och telefonjour!
Jourhavande Kompis är en rikstäckande verksamhet inom röda korset ungdomsförbund. Jourhavande kompis driver en chatt- och telefonjour dit barn och unga upp till 25 år kan vända sig med det som känns svårt och om de behöver någon som lyssnar. Hit hör ungdomar av sig med många olika livsöden och problem. Samtalen rör allt från kärleksproblem, känslor av utanförskap, nedstämdhet till personer som har varit utsatta för olika former av övergrepp.
Vi som bemannar Jourhavande Kompis är personer i åldern 18-30 år och vi driver jouren helt ideellt. Själva grundidén är att erbjuda hjälp till självhjälp. Det är unga som hjälper unga och vi jourare är inga experter, psykologer eller terapeuter. Alla jourare har dock gått en internutbildning för att lära sig hur verksamheten fungerar samt samtalsmetodik och anpassad chatt metodik.
Jourhavande Kompis söker nu nya jourare för att hjälpa till att driva och bemanna sin chatt- och telefonjouren. Till detta söker vi personer med ett stort engagemang, ansvarkänsla och god förmåga att lyssna. Under ditt arbete inom Jourhavande Kompis får du även möjlighet att bl.a. utveckla dessa egenskaper ytterligare samt din förmåga att bemöta människor som befinner sig i svåra situationer. I ett engagemang ingår att man sitter i jouren två kvällar i månaden samt att man deltar i månadsmöten och handledning som sker vid två tillfällen per termin.
Låter detta intressant? Maila: [email protected] och berätta lite kort om dig själv. Vi kommer efter att ha mottagit ditt mail att kontakta dig och vi kommer sedan även att hålla intervjuer för att vi ska få möjlighet veta mer om dig och du om oss. En utbildning av nya jourare kommer därefter att ske troligtvis i mitten av september.
Vi söker dig med
¤ stort engagemang
¤ ansvarskänsla
¤ god förmåga att lyssna
¤ hjärta för människor
Hälsningar
Jourhavande kompis Uppsala