UPPSALA

2012-10-20
09:11:02

Idéutbildningen!
I onsdags kväll hade vi på RKUF idéutbildningen som vi har varje termin. Denna grundutbildning till Röda Korsets historia och principer är alltid väldigt omtyckt och i år kom cirka 25 medlemmar, både nya och gamla, för att lära sig mer, prata med andra medlemmar och äta god mat.
Ordförande Lisa höll, precis som förra terminen, i utbildningen och vi bjöd på uppskattad pasta-plock-sallad.

2012-10-19
09:18:43

Chokladprovsmakning med Rättvis Handel- gruppen
Den 24 september 2012 träffades delar av årets Rättvishandelgrupp för första gången för en kickoff hemma hos Sandra. Kvällens tema var Choklad. Vi tittade på film om chokladtillverkningens baksida: ”The Dark Side of Chocolate” med efterföljande diskussioner. Vi hade det väldigt trevligt med många intressanta samtal och skratt. Den stora höjdpunkten var att vi även skulle få prova 10 olika sorters Fairtrade-choklad!

Vi som testade var: Sanja, Louise, Elin och Sanna. När alla hade kommit började vi testa choklad och åsikterna var minst sagt varierade. Vi bedömde Chokladen efter 5 kriterier, utseende, doft, brytbarhet(ljudet), konsistens och smak. Sen gav vi ett slutgiltigt omdöme baserat på alla kriterierna tillsammans plus hur prisvärd chokladen var. Här följer en sammanfattning av vad vi tyckte:

1. ICA 74 %, Ecuador, ca pris 19.90 kr Sanja: chokladen var fin och den doftade lite apelsin. Elin och Louise: konsistensen var mjuk. Sanna: prisvärd och fin choklad.

2. Weiss CEÏBA 64 %, Dominikanska Republiken, ca pris 39.90 kr Sanna: den var mjuk och hade en syrlig eftersmak. Louise: chokladen doftade sött, blommigt och apelsin. Sanja: det smakade alkohol och eftersmaken var bitter.

3. Divine 70 %, ca pris 30kr Sanja: Den är tjock och grå. Louise: Doftar som kryddor, citron och cederträ. Den smakar rökigt.

4. ICA 72 %, Dominikanska Republiken, ca pris 19,90 kr Elin: den luktar alkohol. Sanna: Knastrig. Louise: smakar fikon.

5. Coop Änglamark 70 %, ca pris 21.95 kr Louise: luktar svett och skinka. Sanja: ser billig ut. Elin: smakar gott.

6. Aware 70 %, Peru, ca pris 18.95 kr Sanja: doftar julkalender choklad. Louise: smakar nötter, läder och trä.

7. ICA 70 %, Peru, ca pris 19,90 kr Elin: doftar mint. Sanna: har ett glatt utseende. Louise: smakar julkryddor och jordgubbar.

8. Ecuale 70 %, Bolivia, ca pris 35,90 kr Sanna: fint ljud när man bryter. Louise: sträv konsistens. Sanja: bitter, på ett bra sätt. Elin: doftar papper.

9. Anthon Berg 72 %, ca pris 24.95 kr Sanna: Frän smak. Louise: luktar tobak och grillat. Elin: doftar bär.

10. Maya Gold Green & Black’s apelsinsmak 55 %, ca pris 29.90 kr Sanja: doftar julkryddor. Sanna: smakar som en strumpdoftpåse. Elin: svår att bryta

Efter att ha jämfört våra omdömen kom vi fram till en vinnare: 1. ICA 74 % Ecuador ca pris 19,90 Motivering: Mjuk, fin, matt, söt (för att vara mörk) och prisvärd. Skrivet av Elin Dellblad

2012-10-11
22:32:44

Det händer alltid mycket i RKUF Uppsala!
Det är tre veckor sedan jag senast skrev ett inlägg och som vanligt händer det saker hela tiden i RKUF Uppsala!

Verksamheterna har fått massa nya frivilliga och det rullar på väldigt bra. Det har varit Regionsträff där representanter från alla ungdomsstyrelser i hela regionen träffas och diskuterar det ena och det andra och det har även varit Engagemangsmässa där både vi och SRK deltog.

Vänner Emellan Fadderdelen har t.ex. haft en intern utbildning samt varit ute på skolor och boende för ensamkommande flyktingbarn och informerat om att de finns och vad de gör.

Rättvis Handel har mycket på gång eftersom det just nu är FairTrade Week. Imorgon står det på Ica Torgkassen och informerar om FairTrade och bjuder på choklad och på torsdag är det stora fikadagen, då kommer de mellan 16 och 18 att stå på torget och bjuda alla förbipasserande på fika. Missa inte det!

Vi har också fått en ny PR- grupp som vi håller på att utbilda. De kommer hjälpa förbundet med allt möjligt och alla intresserade är välkomna!

Igår hade vi i styrelsen möte. Vi planerade främst inför de utbildningar vi ska ha nästa vecka. Idéutbildningen, en slags introduktion till Röda Korset, som är på onsdagen samt Verksamhetsledarutbildningen som är på söndagen och är till för att vidareutbilda våra duktiga verksamhetsledare.
Vi har också så börjat planera lite inför julen då det händer både det ena och det andra ;)

Varma hösthälsningar /Kommunikatören