UPPSALA

2014-06-19
16:24:20

Riksårsmötet 2014 - Dag 3

Den tredje och sista dagen var kanske den allra mest spännande av de tre. Den inleddes med att årsmötet återupptogs från tidigare dag med val och beslut. De sista propositionerna samt de tre inskickade motionerna som inkommit behandlades. Hela processen löpte på smidigt och bra och vid lunchpausen var det schemamässigt gott om tid för den sista delen av årsmötet, nämligen val till de olika förtroendeposterna.

 

När samtliga delegationer åter befann sig i plenum skedde val av förundsordförande och just detta val verkade alla överens om. Hala Mohammed, valberedningens förslag och tillika tidigare förbundsordförande, valdes på nytt och mottogs av applåder och stående ovationer när hon tackade för förnyat förtroende att leda RKUF under ytterligare en mandatperiod på två år. I det tacktal Hala framförde berättade hon om sina planer och idéer rörande föreningens framtid och sa, till Uppsalas stora glädje, att hon tyckte att detta var det bästa årsmötet hittills! En fantastisk komplimang och visst håller nog många med om att detta har varit ett riktigt bra riksårsmöte som genomgående präglats av kärlek och respekt och där diskussionsinläggen har varit konstruktiva och kloka.

 

Sedan hände dock något ovanligt. Ett antal ombud yrkade om att upplösa nomineringsstoppet och därmed öppna upp för deltagare på plats att kandidera till de olika förtroendeuppdragen. Förslaget bifölls och en spännande om än något tidskrävande process inleddes. Tre ombud valde att ställa upp på plats och en utfrågning av de nya kandidaterna inleddes. Efter det var det dags för val med sluten omröstning. Varje ombud fick skriva ned namnen på de kandidater de önskade ge förtroendet till på en röstsedel och lämna denna till presidiet uppe på scenen.

 

I och med denna lite oväntade vändning under mötet åts den goda tidsmariginalen upp. För att vara lite tidseffektiva valde då förbundsordföranden Hala att passa på att nyttja tiden då rösterna räknades till att tacka av avgående ledamöter i förbundsstyrelsen, alla funktionärer och ansvariga som hjälpte till att genomföra ett riktigt bra Riksårsmöte samt Uppsala som värdförening. Under avtackningen flödade känslorna och applåderna ekade.

    

Just som alla avtackningar blivit avklarade var det dags att presentera valresultatet. De som valdes in var valberedningens förslag på kandidater. Den nya förbundsstyrelsen består nu alltså av ordförande Hala Mohammed, Alexandra Sjölin Falk, Ali Mahdi, Linda Ekström, Linnéa Johansson, Petter Svärd samt nuvarande ledamöterna Sara Kukka-Salam, Diana Iskra och Anna Stjernlöf vars mandatperioder sträcker sig till nästa år.

 

Vilka beslut fattades då under dessa dagar? Jo, det beslutades bland annat att verksamhetsinriktningen skulle fokusera på social trygghet och humanitär migration, Uppsala och Malmö fick genomslag för det gemensamma yrkandet om att inkorporera och förtydliga RKUF:s arbete med hållbar utveckling i inledningstexten till verksamhetsinriktningen och ett nytt humanitärpolitiskt program antogs. En exakt sammanställning av samtliga beslut som togs kommer att publiceras till hösten så håll utkik!

 

Förhoppningsvis har dessa blogginlägg gett en bild av hur ett Riksårsmöte går till. Lät det intressant? Kom då ihåg att ta chansen att anmäla Dig till att vara ombud för Uppsala lokalförening nästa år. Det är sannerligen en fantastisk upplevelse som bjuder på många spännande möten med eldsjälar från andra lokalföreningar runtom i Sverige, givande diskussioner, en djupare förståelse för RKUF som organisation och en möjlighet att uppleva en sann demokratisk process.

 

Hälsningar

Kommunikatören

 

RKUF:s nya förbundsstyrelse tillsammans med Bo Hermansson, vice. ordförande för Svenska Röda Korset. Från vänster: Alexandra Sjölin Falk, Diana Iskra, Bo Hermansson, Ordförande Hala Moahhmed, Ali Mahdi, Sara Kukka Salam, Linda Ekström samt Anna Stjernlöf. Fattas på bilden gör Petter Svärd och Linnéa Johansson.
Två av alla duktiga funktionärer under mötet, Lisa Pettersson och Elin Frånlund från Uppsala.
Ett bra riksårsmöte kräver en bra mötesordförande och Eva Thalén gjorde ett fantatsiskt jobb och var en bidragande faktor till att Riksårsmötet 2014 blev så pass lyckat och tillika uppskattat som det faktiskt blev. 

 

 

 


Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: