UPPSALA

2014-06-17
13:15:00

Riksårsmötet 2014 - Dag 1

Förhoppningsvis har det inte undgått någon i föreningen att Uppsala haft äran att vara värdförening för årets upplaga av RKUF:s Riksårsmöte, RÅM. Under helgen som var (13-15 juni) gick RÅM av stapeln med dunder och brak. Under tre dagar diskuterades viktiga frågor och en hel del beslut fattades. Uppsalas ombud bestod av tre representanter från styrelsen: Malin Bohlers (vice ordförande), Sofie Gelinder (kommunikatör/hållbar utvecklingsansvarig) och Linus Hagander (utbildningssansvarig) samt tre föreningsaktiva: Mathilde Holmer, Sonja Klingberg och Karin Qvarnström. Av Uppsala-ombuden var det endast Malin som deltagit vid ett tidigare Riksårsmöte så för övriga ombud var det en spännande första upplevelse som resulterade i en stor dos inspiration och i många fina minnen.  

 

Den första dagen inleddes med en workshop om beslutsprocessen på Grand, perfekt för alla som deltog som ombud vid Riksårsmötet för allra första gången men även bra för mer rutinerade ombud som ville friska upp minnet en aning. Workshopen var väldigt pedagogiskt upplagd och rustade alla förväntansfulla nya ombud inför det stundande mötet. Efter workshopen vankades lunch på intilliggande Ciao Victoria och på menyn stod lasagne, vilket föll många i smaken. 

 

Tillbaka på Grand efter lunchen öppnades Riksårsmötet, det skedde val av årsmötesfunktionärer samt togs en del beslut av formalia. Därefter presenterades propositioner och motioner. Valberedningens hela förslag till kandidater till förtroendeposter presenterades också av valberedningen som gav en tydlig och bra bild av hur de arbetat under året för att ta fram bästa möjliga kandidater till de olika posterna. Det serverades sedan fika på Grands övervåning innan Riksårsmötet fortsatte i form av påverkanstorg på Grand.

 

Ett påverkanstorg är en form för diskussioner och yrkanden som skapar större möjlighet för alla som kommer till Riksårsmötet att delta aktivt i beslutsprocessen. Målet är att tankar från alla deltagare ska tas tillvara och inte bara åsikter från de som vågar tala inför en stor grupp människor. Utgångspunkten är att ju fler som deltar i diskussionerna, desto mer förankrade blir besluten. Påverkanstorget var uppbyggt som så att alla propositioner och motioner som skickats in till Riksårsmötet grupperades i diskussionspunkter baserat på de ämnen de berörde. Varje diskussionspunkt hade fått en egen fysisk plats på påverkanstorget i form av en skärmvägg där propositioner och motioner fanns uppsatta. Varje deltagare kunde sedan gå runt, läsa på skärmarna och delta i diskussioner rörande propositionernas och motionernas innehåll. De deltagare som var ombud kunde även komma med yrkanden, formella tilläggsförlag eller motförslag, till de inkomna propositionerna och motionerna. Samtliga deltagare kunde dock sätta upp post-it lappar med kommentarer på skärmarna och på så vis frambringa reflektion samt bidra till ytterligare diskussion.     

 

Efter att påverkanstorget avslutats för dagen hölls ordförandenätverket, en möjlighet för alla RKUF:s duktiga ordförande att träffas, samtala och utbyta lite idéer och tankar kring sitt ordförandeskap. Övriga mötesdeltagare fick sig istället en välförtjänt rast och lite tid att göra sig i ordning inför kvällens middag som bestod utav en vegetarisk middagsbuffé på Uppsala Stadsteater.

 

Kvällsaktiviteten som anordnades var en kombinerad stadsvandring/frågesport med tillhörande utmaningar runtom i staden. Man skulle ömsom besvara frågor, ömsom genomföra samarbetsövningar och ta bilder på olika kända Uppsala-riktmärken. Trots att det mot slutet av kvällen blev lite svalare utomhus så var det en uppskattad aktivitet och tillika ett perfekt sätt för att låta alla ombud från övriga lokalföreningar i Sverige lära känna Uppsala och se mer än bara vandrarhem och möteslokal.  

 

Hälsningar

Kommunikatören 

 

 Uppsalas ombud: Sofie, Sonja, Mathilde, Karin och Linus. Fattas på bilden gör Malin.
 
Många lokalföreningsombud passade på att ta bilder bakom Röda Korset-symbolen uppe på scenen. 
Livliga diskussioner förs under pågående påverkanstorg. 
Uppsalas Malin Bohlers med Dlovan Kassab, verksamhetsutvecklare & kommunikationsansvarig för Svenska Röda Korsets Uppsalakrets.
Fritt fram för alla att skriva kommentarer och peppande budskap under påverkanstorget. 

 


Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: