UPPSALA

2011-08-19
22:51:46

Rättvis handelgruppen - handel som tar hänsyn till mänskliga rättigheter

 

Rättvis handelgruppen arbetar med att förmedla konceptet rättvis handel genom olika projekt. Syftet med verksamheten är att upplysa Uppsalas lokalbefolkning om konceptet rättvis handel. Genom att få människor att konsumera mer medvetet och ta hänsyn till människa och miljö kan lidandet för de som tillverkar varorna minskas.

Vanligtvis består varje termin av en till två större projekt som vi alla hjälps åt att planera och organisera . Vi har smakprovningar och utställningar av Fairtrade-produkter, morotsmobbar där vi går i en stor grupp till ett företag som tar socialt ansvar och köper Fairtrade-produkter för att visa vår uppskattning. Vi har anordnat en stor fikapaus på Stora Torget två år i samband med Fairtrade Challenge; en dag då hela världen tävlar om vilket land och vilken stad som kan fika mest Fairtrade- produkter. Två år i rad har vi också varit med och anordnat Schysst Jul Uppsala; en julmarknad som tar hänsyn till mänskliga rättigheter och miljö.

Inga förkunskaper krävs för att vara med i Rättvis handelgruppen. Som frivillig har man möjlighet att delta i olika utbildningar om man skulle vilja Fairtrade Sveriges ambassadörsutbildning och Rena Kläders informatörsutbildning är två av de vanligaste utbildningarna som gruppens medlemmar har utbildats i. Fairtrades ambassadörsutbildning brukar ges några gånger per termin i olika städer och Rena Kläders informatörsutbildning ges ett par gånger om året. Även Röda Korset brukar har en del utbildningar som de frivilliga kan gå. De är inte obligatoriska, men kan ofta vara till hjälp för att få ett större perspektiv kring handel och mänskliga rättigheter.

Vi har möten på tisdagar udda veckor kl 16/16.30 till 18.00 i konferensrummet på Trädgårdsgatan, en trappa upp. Sedan lägger vi ett par timmar i veckan på arbetet mellan mötena. På mötena sammanställer vi det arbete som har gjorts och planerar hur vi ska gå vidare och vem som ska göra vad till nästa möte.

För att få kontinuitet och för att färdigställa projekt krävs det att man är med minst en termin i gruppen.  Det är viktigt att vi kan räkna med våra frivilliga och att man meddelar verksamhetsledarna om man inte kan vara med på ett möte eller en aktivitet. Alla behöver inte göra allt, men om alla gör något kan vi göra roligare projekt.

Hör gärna av er till oss om ni vill vara med eller dyk upp på ett av våra möten!

 


Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: